Start > Wakacje czas start! Spędź je zdrowo i bezpiecznie.

Wakacje czas start! Spędź je zdrowo i bezpiecznie.

Wakacje dla każdego dziecka to wyczekiwany czas odpoczynku, radości i relaksu. I właśnie teraz nadchodzi ta wyjątkowa część roku, która jest pełna przygód i nowych doświadczeń.  Dla rodzica wakacje to także czas potencjalnych zagrożeń i niebezpieczeństw, dlatego stanowią okres zwiększonej troski o dziecko. Niezależnie od miejsca spędzania czasu, zachowajmy szczególną ostrożność, nie zapominając o zachowaniu bezpieczeństwa w tym beztroskim dla dziecka czasie.

WYJAZD RODZINNY

Urlop z dziećmi to wspaniała okazja do wspólnego spędzenia czasu i stworzenia niezapomnianych wspomnień. Aby zapewnić bezpieczeństwo i spokój zarówno dzieciom, jak i sobie, warto pamiętać o kilku kluczowych zasadach. Przede wszystkim należy wybrać odpowiednie miejsce wypoczynku. Powinno być ono bezpieczne, przyjazne i oferować atrakcje dla dzieci. Warto postawić na lokalizację z dobrą reputacją i pozytywnymi opiniami innych rodzin. Pamiętajmy, że to wspólny czas 🙂 – zadbajmy o to, by faktycznie spędzić go wspólnie – dużo rozmawiać, odłożyć telefon na bok i być uważnym! Na co dzień pędzimy, mamy pracę, obowiązki i często nasz dzień przypomina listę rzeczy „do odhaczenia”. Wyjazd rodzinny – to najcenniejszy czas, który ma budować rodzinę, ale przede wszystkim nas zatrzymać, by cieszyć się wspólnie spędzonym czasem. Niezależnie od tego, czy aktywnie odpoczywamy w wakacje, czy poleżymy na leżaku – podążajmy za emocjami naszych dzieci, bądźmy przy nich, dając im swój czas i uwagę!

A z rzeczy technicznych 🙂 – nie zapominajmy o apteczce z najpotrzebniejszymi lekami oraz o ubezpieczeniu podróżnym, aby w razie czego skorzystać z pomocy medycznej. Co najważniejsze, miejmy na oku swoje dziecko przez cały pobyt, nie pozostawiając go samego nawet na krótką chwilę.

CZAS DZIECKA W DOMU

W okresie wakacyjnym spora część dzieci pozostanie w domu, nie wyjeżdżając na obóz czy kolonie.  Niektóre z nich będą pozostawać w domu bez opieki codziennie. Dlatego warto zadbać o ich dobro, przede wszystkim rozmawiając z nimi o potencjalnych zagrożeniach i udzielając wskazówek, jakie kroki należy podjąć w przypadku niebezpieczeństwa. Warto zwrócić uwagę na możliwe zaczepki i propozycje ze strony nieznajomych. Co zrobić, gdy nieznajomy puka do drzwi i pyta czy może wejść? A co w przypadku kiedy proponuje samochodową przejażdżkę? To tylko część pytań, na które dziecko dzięki pomocy rodzica, powinno znaleźć odpowiedź. Bardzo ważne jest, aby dokładnie zaznajomić dziecko z domem, określić z nim miejsce przechowywania kluczy. Przede wszystkim, należy się wielokrotnie kontaktować z dzieckiem, sprawdzając przy tym formy spędzania przez niego wolnego czasu. Dbajmy o to, by czas spędzony przez dziecko w domu, nie był w większości czasem spędzonym w sieci. Warto utworzyć także listę z numerami telefonicznymi bliskich członków rodziny, takich jak dziadkowie. Warto również umieścić numery do Policji, Pogotowia Ratunkowego, Gazowego i Straży Pożarnej.

A CO W PRZYPADKU, GDY DZIECKO UDAJE SIĘ W PODRÓŻ BEZ RODZICA?

Obóz i kolonia to organizowane formy wypoczynku, w których dzieci uczestniczą z dużym entuzjazmem. Kluczem do zapewnienia bezpieczeństwa dziecku na obozie jest staranne przygotowanie, wybór zaufanego organizatora oraz odpowiednie przygotowanie zarówno ze strony rodziców, jak i samego dziecka, które powinno być świadome zasad i procedur obowiązujących na terenie obozu. W przypadku wyboru oferty warto wybrać zaufany obóz, który posiada pozytywne opinie i odpowiednie doświadczenie w organizacji tego typu wyjazdów. Przed wyjazdem należy sprawdzić, czy organizator zapewnia odpowiednie warunki zakwaterowania, wyżywienia oraz programu zajęć. Kluczowym elementem jest również skontaktowanie się z organizatorem w celu uzyskania szczegółowych informacji na temat bezpieczeństwa na terenie obozu oraz zapoznanie się z regulaminem i procedurami, które są stosowane w przypadku nagłych sytuacji czy wypadków. Warto również omówić z dzieckiem zasady bezpieczeństwa, takie jak unikanie obcych, zgłaszanie wszelkich problemów czy niebezpiecznych sytuacji opiekunom oraz trzymanie się wyznaczonego planu dnia i miejsc przeznaczonych do zabawy i rekreacji. Bardzo ważne jest także, aby dziecko miało przy sobie wszelkie niezbędne leki oraz kontaktowe numery telefonów do rodziców lub opiekunów. Pamiętajmy także, że dziecku podczas takiego wyjazdu, będą towarzyszyć różne emocje, zwłaszcza jeśli wyjeżdża po raz pierwszy na obóz wakacyjny. Przygotujmy swoją pociechę na to, że ma prawo się poczuć samotna i jest to naturalne. Uczmy nasze dzieci, że mają prawo czuć się… po prostu tak, jak się czują. To podstawa dobrego samopoczucia – i takie wakacje, będą z pewnością zdrowo i bezpiecznie spędzonym czasem! 🙂

Rozlicz z nami PIT 1,5% Skip to content