Start > KONFERENCJA ­čĹë ESG ÔÇô czy pomaganie si─Ö op┼éaca?

KONFERENCJA ­čĹë ESG ÔÇô czy pomaganie si─Ö op┼éaca?

UDZIA┼ü W KONFERENCJI JEST ­čĹë BEZP┼üATNY

ZAPISZ SI─ś

PROGRAM KONFERENCJI ­čĹç

GODZ. 8:30-9:00 Rejestracja uczestnik├│w

GODZ. 9:00-9:30 – Uroczyste otwarcie konferencji – Konrad Fijo┼éek – Prezydent Miasta Rzeszowa

GODZ. 9:30-10:15 – CSR a ESG ÔÇô pomagaj i buduj warto┼Ť─ç swojej firmy:

• CSR to nie tylko filantropia
  • Czym jest spo┼éeczna odpowiedzialno┼Ť─ç biznesu (CSR) i system zr├│wnowa┼╝onego rozwoju (ESG) – podobie┼ästwa i r├│┼╝nice
  • Na kiedy musisz si─Ö przygotowa─ç ?ÔÇô deadline ESG
  • Jak realizowa─ç ESG ÔÇô sztywne wytyczne czy prawo wyboru?
  • ESG od praktycznej strony ÔÇô case study

PRELEGENT ­čĹë Tomasz Le┼Ťniowski – Prezes IPMA Polska, Cz┼éonek zarz─ůdu pm2pm Sp. z o. o.

GODZ. 10:15-11:00 – ESG ÔÇô non profit w rozwoju Twojej firmy:

• Czy organizacje non profit mog─ů wspiera─ç Twoj─ů firm─Ö ?
  • Obszary kompetencji organizacji non-profit w zakresie ESG ÔÇô kt├│re wska┼║niki ESG mog─ů by─ç realizowane przy udziale NGOs ?
  • Jak pomaga─ç i jednocze┼Ťnie realizowa─ç wska┼║niki ESG ?
  • Wprowadzenie systemu raportowania czynnik├│w ESG pochodz─ůcych od NGOs dla firm sponsoruj─ůcych projekty NGOs.

PRELEGENT ­čĹë Grzegorz Ludwin – Prezes zarz─ůdu Fundacji Pro NGO, audytor

GODZ. 11:00-11:15 – Przerwa kawowa

GODZ. 11:15-12:00 – Legalnie i op┼éacalnie ÔÇô prawnopodatkowe aspekty filantropii:

• Ulga CSR ÔÇô czym jest i jakie korzy┼Ťci przynosi
  • Spos├│b rozliczenia ulgi CSR
  • W jaki spos├│b udokumentowa─ç prawo do skorzystania z ulgi CSR ÔÇô co powinna zawiera─ç umowa sponsoringowa
  • Wybrane zwolnienia dochod├│w podmiot├│w prowadz─ůcych dzia┼éalno┼Ť─ç dobroczynn─ů
  • Odliczenia od dochodu przekazanych darowizn

PRELEGENT ­čĹë Mariusz Kwolek – Partner w kancelarii Kami┼äski & Kami┼äski

PRELEGENT ­čĹë Adriana Chudy – adwokat w kancelarii Kami┼äski & Kami┼äski

GODZ. 12:00-12:45 – NGOs w dzia┼éaniu ÔÇô Fundacja Profil ÔÇô skuteczne pomaganie:

• Komu pomaga─ç – z jakim NGO powinien wsp├│┼épracowa─ç biznes?
  • Formy wsp├│┼épracy z fundacj─ů – darowizny, konkursy, wolontariat i wiele, wiele innych
  • Centrum Pomocy Dzieciom – jako projekt fundacji i sprawdzona propozycja CSR dla firm

PRELEGENT ­čĹë Marcin Mo┼éo┼ä – Prezes Zarz─ůdu Fundacji PRO-FIL

PRELEGENT ­čĹë Tomasz Kobyla┼äski – Wiceprezes Zarz─ůdu Fundacji PRO-FIL

PRELEGENCI ­čĹç

KONRAD FIJO┼üEK – Prezydent Miasta Rzeszowa

Dzia┼éacz samorz─ůdowy i socjolog, w latach 2006ÔÇô2010 przewodnicz─ůcy Rady Miasta Rzeszowa, od 2021 Prezydent Miasta Rzeszowa.

ADRIANA CHUDY – adwokat w kancelarii Kami┼äski & Kami┼äski

Praktykuje od 2017 r. Wpisana na list─Ö adwokat├│w Okr─Ögowej Rady Adwokackiej w Rzeszowie.

Do┼Ťwiadczenie zawodowe zdobywa┼éa wsp├│┼épracuj─ůc z kancelariami zajmuj─ůcymi si─Ö obs┼éug─ů jednostek samorz─ůdu terytorialnego, prawem podatkowym oraz prawem gospodarczym.

W Kancelarii Kami┼äski & Kami┼äski zajmuje si─Ö obs┼éug─ů prawn─ů podmiot├│w bran┼╝y FMCG, specjalizuj─ůc si─Ö w prawie podatkowym, prawie um├│w w obrocie gospodarczym oraz budowaniu prawnych struktur wspierania sprzeda┼╝y towar├│w.

TOMASZ KOBYLA┼âSKI – Wiceprezes Zarz─ůdu Fundacji PRO-FIL

Terapeuta z 20-letnim do┼Ťwiadczeniem, psychoprofilaktyk, socjoterapeuta, certyfikowany Coach. Absolwent UR w Rzeszowie na kierunku Psychoprofilaktyka Spo┼éeczna oraz Szko┼éy Psychoterapii Psychodynamicznej i Studium Socjoterapii i Treningu Interpersonalnego w Krakowskim Centrum Psychodynamicznym.

Tw├│rca i realizator projekt├│w rz─ůdowych i mi─Ödzynarodowych  dotycz─ůcych zdrowia psychicznego, wypalenia zawodowego
i profilaktyki uzale┼╝nie┼ä. Projekty realizowane przy wsparciu m.in. UNICEF, UNHCR, Fondation Air Liquide, Ministerstwa Zdrowia, Ministerstwa Sprawiedliwo┼Ťci, Ministerstwa Rodziny, Pracy
i Polityki Społecznej.

MARIUSZ KWOLEK – Partner w kancelarii Kami┼äski & Kami┼äski

Radca prawny wykonuj─ůcy zaw├│d od 2011 roku.

Specjalista w zakresie: prawa um├│w w obrocie gospodarczym, w szczeg├│lno┼Ťci dotycz─ůcych obs┼éugi rynku FMCG, rozwi─ůzywania spor├│w z zakresu prawa cywilnego i administracyjnego, prawa telekomunikacyjnego oraz antymonopolowego.

Prowadzi kompleksow─ů obs┼éug─Ö prawn─ů du┼╝ych przedsi─Öbiorc├│w z rynku FMCG.

Mediator gospodarczy, Cz┼éonek Zarz─ůdu O┼Ťrodka Mediacji przy Okr─Ögowej Izbie Radc├│w Prawnych w Rzeszowie.

TOMASZ LE┼ÜNIOWSKI – Prezes IPMA Polska, Cz┼éonek Zarz─ůdu pm2pm Sp. z o. o.

Ekspert w zr├│wnowa┼╝onym zarz─ůdzaniu projektami, zarz─ůdzaniu organizacj─ů i controllingu. Jego 19-letnie do┼Ťwiadczenie obejmuje praktyk─Ö zr├│wnowa┼╝onego rozwoju w r├│┼╝nych bran┼╝ach, tworzenia i zarz─ůdzania projektami organizacyjnymi, inwestycyjnymi, doradczymi i szkoleniowymi. Wykorzystuje podej┼Ťcie Green Project Management i metodyk─Ö PRiSMÔäó opracowan─ů przez mi─Ödzynarodow─ů organizacj─Ö GPM Global, k┼éad─ůc nacisk na zr├│wnowa┼╝one strategie projektowe. Jako konsultant i trener specjalizuje si─Ö w szkoleniach z tego obszaru, buduj─ůc ┼Ťwiadomo┼Ť─ç ekologiczn─ů i spo┼éeczn─ů w projektach. Jego praca skupia si─Ö na efektywnym wykorzystaniu zasob├│w oraz minimalizacji negatywnego wp┼éywu na ┼Ťrodowisko. Jest tak┼╝e wsp├│┼étw├│rc─ů strategii firmowej promuj─ůcej innowacyjne podej┼Ťcia w praktyce zarz─ůdzania projektami.

GRZEGORZ LUDWIN – Prezes zarz─ůdu Fundacji Pro NGO, audytor

Od kilku lat zwi─ůzany ze ┼Ťrodowiskiem biznesowym i trzecim sektorem. Wspiera firmy w tworzeniu akcji i projekt├│w z obszaru CSR, Employer Brandingu i wizerunku. W roli Prezesa zarz─ůdu Fundacji Pro NGO skutecznie anga┼╝uje ┼Ťrodowisko biznesowe na rzecz organizacji pozarz─ůdowych. Inicjuje i realizuje szkolenia, konferencje i kongresy. Dodatkowo prowadzi audyty i szkolenia dla NGO, pomagaj─ůc w eksponowaniu ich potencja┼éu oraz wspieraj─ůc w podj─Öciu wsp├│┼épracy z biznesem. W kontek┼Ťcie wsp├│┼épracy z firmami, realizuje audyty i doradztwo w obszarach CSR, EB, komunikacji i wolontariatu pracowniczego.

MARCIN MO┼üO┼â – Prezes Zarz─ůdu Fundacji PRO-FIL

Psychoprofilaktyk, terapeuta z 20-letnim do┼Ťwiadczeniem, socjoterapeuta, certyfikowany Coach. Absolwent UR w Rzeszowie na kierunku Psychoprofilaktyka Spo┼éeczna oraz Szko┼éy Psychoterapii Psychodynamicznej i Studium Socjoterapii i Treningu Interpersonalnego w Krakowskim Centrum Psychodynamicznym.

W ostatnich latach przeprowadzi┼é kilkadziesi─ůt program├│w z obszaru profilaktyki oraz umiej─Ötno┼Ťci psychospo┼éecznych. Tw├│rca rz─ůdowych i mi─Ödzynarodowych projekt├│w dot. zdrowia psychicznego przy wsparciu m.in. UNICEF, UNHCR, Fondation Air Liquide, Ministerstwa Zdrowia, Ministerstwa Sprawiedliwo┼Ťci, Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Spo┼éecznej.

WE┼╣ UDZIA┼ü W KONFERENCJI – ZAPISZ SI─ś ­čĹç

KONTAKT – masz pytania, napisz ­čĹë konferencjaesg@gmail.com