„Gdybym był… – uczniowie jako bohaterowie książek”.

Z wielką przyjemnością rozpoczynamy współpracę z Instytutem Książki! Uzyskaliśmy dofinansowanie w ramach programu „Promocja czytelnictwa”, dzięki czemu realizujemy projekt „Gdybym był… – uczniowie jako bohaterowie książek” 🙂

Odbiorcami działań są uczniowie 19 szkół podstawowych na terenie województwa podkarpackiego. Dla każdej szkoły przewidziano realizację zajęć w pięciu zespołach klasowych (od kl. III do VIII). Podczas każdych zajęć poruszone zostaną 2 tematy. W pierwszej części warsztatów uczniowie będą opracowywać charakterystykę wybranych bohaterów oraz spróbują się z nimi utożsamić i zastanowić się, jak zachowaliby się w podobnych okolicznościach. Druga część zajęć będzie polegała na próbie wyobrażenia siebie jako postaci literackiej. Warsztaty zostaną wzbogacone w elementy treningu czytania ze zrozumieniem, empatii i kreatywności.

Głównym celem projektu jest promowanie czytelnictwa poprzez rozwijanie umiejętności czytania ze zrozumieniem i czerpania z doświadczeń bohaterów przedstawionych w literaturze wśród uczniów podkarpackich szkół z obszarów wiejskich.

Projekt Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.